מה חדש

חדשות בעולם האופרה, מבזקים וכתבות


Image

2nd Sep 2024

קונצרטים של האופרטה

פסטיבל האופרה הלירית ממשיך לחקור את אמנותם של אמריך קלמן, ז`אק אופנבך ויוהאן שטראוס. אריות ואנסמבלים מהאלמנה העליזה, העטלף, לה פריקול, נסיכת הקרקס ואחרים יבוצעו בעונה הנוכחית. הלהיט הגדול של קלמם, נסיכת הקרקס, יוצג פעמיים בביצוע קונצרטנטי בניהולה של סופיה מזר ובהנחייתה של יוליה פיין כבמאית.

אגב: צוות המקורי מ-1926 כלל את הוברט מרישקה האגדי שהיה גם מנהל אמנותי של בית האופרה הממלכתי של וינה, מיסי צוורנג, אלזי אלטמן ופריץ סטיינר.

Image

7th Jun 2024

הנדל יוליוס קיסר במצריים

אם אתה לא תרחם עליי, נשאר לי רק למות

קליאופטרה חולמת להיות מלכת מצרים, אבל היא צריכה לחלוק את השלטון עם אחיה תלמי. בתקווה לזכות בכס המלכות, היא נאלצת להצטרף לאויביה ולפתות את קיסר, שכבש את מצרים. פתאום התחושה הזו מתפתחת לאהבה, שמתרחשת למרות תככים פוליטיים ומלחמות.
יוליוס קיסר במצרים שהוצגה לראשונה ב-1724 בלונדון בתיאטרון מלכותי הייתה האופרה המוצגת בתדירות הגבוהה ביותר מכל האופרות של הנדל במהלך חייו, זו הייתה האופרה המצליחה ביותר שלו לאחר מותו.
סגנון בארוק מבוסס על ציפייה אקסטטית לנס, על הדינמיקה של השוואות מנוגדות, הנשגב וארצי, הטרגי והקומי; הוא היציג דרמה מוזיקלית כהופעה רבת פנים, פוליפוניה דרמטית, מבוימת בצורה מרשימה ביותר, גדושה באפקטים בימתיים, מכונות, תלבושות, תפאורה, המסומנת על ידי וירטואוזיות ווקאלית. התחזקות הנטייה הקלאסית במחצית הראשונה של המאה השמונה עשרה, המבוססת על ניסיון לכונן פולחן התבונה הדורש "בהירות, כבוד וטוהר", הביאה להבהרת הסגנון והמבנה הליברית, להתגבשות של פואטיקה נורמטיבית ומסודרת, המדגימה דרמה מוזיקלית כמבנה מחושב מתמטי. זמן אינסופי הוצג בצורה של חלל סגור מאורגן באופן סימטרי. הפאתוס של הקלאסיציזם של תקופת הנאורות התבטא בנסיון לתקן את הטבע ה"גס", כולל הטבע האנושי, שבוצע באמצעות טיהור רגשות. מכאן נובע סוף טוב, במהותו - השגת הרמוניה, שנועדה להפוך לחוויה אינדיבידואלית של הצופה ה"מרכזי" המוחלט, שפירושו מונרך נאור.
הנדל מראה את הרודן הרומי קיסר כמלך נאור. קיסר מדריך את יריבו, העריץ המצרי טולומיאו, כיצד עליו להתמודד עם מתנגדיו: הוא מרחם עם אלמנתו ובנו של אויבו פומפאו, שנרצח על ידי טולומיאו, הוא נדיב, החלטי ודיפלומטי, מהורהר וקלוט כלפי אמנות וטבע.
במרכז האופרה הפופולרית ביותר של הנדל עומדות שאלות נצחיות על אהבה ונקמה.

Image

24th Sep 2023

קונצרט לציון 150 שנה של אנריקו קרוזו

"תמיד שרתי מאז שאני זוכר את עצמי, מהאהבה הטהורה לזה." עם ציטוט זה, הקונסוליה הכללית של איטליה בירושלים יחד עם פסטיבל האופרה הלירית בירושלים מציינת את יום הולדתו ה-150 של זמר האופרה האיטלקי האגדי אנריקו קרסו.

שמו של זמר האופרה האיטלקי הגדול אנריקו קארוסו ידוע בכל העולם - היה לו קול בעל גוון נדיר, הוא ביצע תפקידים ראשיים ביותר מ-80 אופרות, הוציא כ-260 הקלטות, ונכלל בספר השיאים של גינס בתור מבצע ראשון בתולדות ההקלטות שהתקליט שלה נמכר במיליון עותקים. הקונצרט מתקיים ב-23 באוקטובר בשעה 20.00 באודיטוריום ימק"א.

הכניסה חופשית.

Image

14th Sep 2023

טירת הנסיך כחול הזקן

מאז ששרל פרו כתב את סיפורו הספרותי על כחול-זקן ב-1697, תוך שימוש, לפי החוקרים, באבות טיפוס מהחיים האמיתיים כדי ליצור דמות של אריסטוקרט-פוליגמיסט מרושע וחסר רחמים שבטירתו יש חדר מסתורי עם שרידי נשותיו הרבות, העלילה הזו הפכה לאחד ה"נושאים הנודדים" הנפוצים ביותר הנודדים ממאה למאה, מתרבות לאומית אחת לאחרת. סיפור פולקלורי זה מציע לסופרים מודרניים נושאים ומניעים בלתי נדלים לפרשנות מחודשת ומעלה גם שאלות נצחיות לגבי נישואים מאושרים, גורלן של נשים ותפקידי מגדר.

האופרה הלירית ירושלים מציגה יצירת מופת נדירה, האופרה הייחודית של בלה ברטוק "טירת הנסיך כחול הזקן", בהפקה חדשה של יוליה פיין בניצוחו של המאסטרו פטריק פורר, החוקרת את רעיון האהבה. מרתה מטלון תופיע בתפקידה של יהודית, מול מרקוס הולופ בתפקידו של הדוכס כחול הזקן.

Image

27th May 2023

ז`.ביזה כרמן

האופוס של ז`ורז` ביזה קיים כבר כמעט מאה וחמישים שנה ונחשב כ אחד מהמובילים ברפרטואר האופראי. בהשוואה בין ההופעות של שנים הקודמות ובמדינות שונות, אפשר לראות לא רק את עולם ההמגוון והססגוני של יצירת מופת אופראית הזו אלה גם השתקפויות תקופות היסטוריות מסוימות.

כרמן:אהבה וחרוט

כרמן מאת ז`ורז` ביזה(הליברית מאת אנרי מיליניק ולודוביק הלוי, המבוסס על נובלה מאת פרוספר מרימי) הועלתה בפריז ב-1875 והציגה לקהל דמות ראשית שלא רק מודעת למיניות שלה אלא שיודעת להשתמש בה כמקור של כוח וסיפוק עצמי. כרמן נתפסת לעתים קרובות כגיבורה בעלת מוסריות מפוקפקת המגלמת איום כלפי דמויות גבריות באופרה.
עבור במאי רוק "הסיפור המפורסם על הצועניה המפתה הוא בעצם דרמה חברתית המעלה את שאלת האהבה החופשית כתשוקה חסרת מעצורים, לעומת קנאה ונקמה המובילות בהכרח להרס. כרמן ודון חוסה , חיים שני חיים שונים לגמרה: הוא חייל מסודר המכוון לחיי משפחה אידיליים בכפר, והיא נשמה חופשית הנמשכת לחיים ספונטניים בשולי החברה. התנגשות בין שני ארכיטיפים: היגיון מסודר ורציונלי מול ארכטיפ שאינו מתורבת, אקזוטי וכאוטי. כאשר שני העולמות נפגשים, הם מרגשים זה את זה, אך כתוצאה מכך, הם בהכרח מבטלים זה את זה. הקונפליקט בין מערכות חברתיות נורמטיביות-דוגמטיות לאינסטינקטים אנושיים קדמוניים בעלי חשיבה חופשית, כמו גם המניע הנצחי של אהבה נלהבת, הם לא פחות שונים ורלוונטיים היום". מנצח פאולו ספדרו ינצח על הפקה של כרמן יחד עם קולגות מפורסמים כמו: מרטה מטלון, אלין סטויקה, מיכל פרטיקה ואחרים.

הזמינו כרטיסים עכשיו

Image

26th May 2023

הפקות האופרה של הפסטיבל האופרה הלירית

סוריאליזם הוא אחד הזרמים הבולטים ביותר באמנות של המאה העשרים, המאופיין על ידי הופעתם דימויים, מושגים וקאנונים אמנותיים ואסתטיים חדשים. אנרי ברטון ב"מניפסט השני של הסוריאליזם" (1929) הכריז על "הצורך להתגבר על ההבחנות חסרת היגיון בין הפכים כמו יופי ומכוער, אמיתי ושקרי שלהן כל כך מסירות ציביליזציות וחברות שדואגות להנצחת האלימות."
סופיה מזר, המנהלת המוזיקלית של הפסטיבל, בחרה בנושא הסוריאליזם, עם האסתטיקה שלו המבוססת על "משחק" מתמיד של שני העולמות, שבהם המציאות של חיי היומיום הלא אמיתיים ומציאות החלומות האמיתיים מתנגשות, כנושא הפסטיבל השנה.

עולמה הקסום וחסר כנות של אלצ`ינה

עולמה יפיפה של אלצ`ינה מאת הנדל (1735) שנוצר וחי רק לפי רצונה של הקוסמת אלצ`ינה, סותר ומנוגד. הטבעיות ובו זמנית חוסר הכנות של "המקום המופלא" מתנגשים זה בזה ובסופו של דבר מביאים לסופו. לא במקרה אנו לא מתקרבים לאי של אלצ`ינה אלא מתנגשים בו בפתאומיות ולא במקרה במאית קטיה קורבלניק רואה את האופרה כקרנבל הזוי בו מבוגרים משחקים כמו ילדים ואהבה ותשוקה משמשים עבורם כצעצועים. המנצח איתן שמייסר כבר ניצח על אלצ`ינה ב-2022 באופרה הישראלית. בהפקה של הפסטיבל האופרה הלירית הוא יעבוד עם קולגות מדהימים כמו ורוניקה קורמנוב, גיורגי צוקובסקי, יוהנס צ`רנין ואחרים.

הזמינו כרטיסים עכשיו